Nomadina kolmessa maassa

Teksti: Emma Jämsén
Julkaistu: 29.11.2023

Frans Salmi, 26, (5. dan) päättäväisen luonteensa johdattamana päätyi vuonna 2021 vaihto-oppilaaksi Saksaan. Maan aktiivinen kilpailutoiminta sekä lapsuuden pitkän saksan uudelleen muistelu saivat Salmen valitsemaan ammattikorkeakoulun kaksoistutkinnon Saksan korkeakoulun Technishe Hochschule Ingolstadtin. 

Vuoden maisemanvaihdon lisäksi Salmi suoritti kansainvälisen johtamisen kandidaattitutkinnon ja valmistui liiketalouden tradenomiksi Turun ammattikorkeakoulusta. “On parasta, jos saan vähemmällä tekemällä enemmän. Siksi kaksoistutkinnon lisähyöty innosti minut loppujen lopuksi hakemaan vaihtoon”, Salmi tiivistää.

Marina Briechle (vas.) ja Emircan Erdemr. Saksan maajoukkueurheilujoita Baijerin mestaruuskilpailuissa. Kuva: Frans Salmen kotialbumi

Jäähyväiset Suomen sylille

Salmi on luonteeltaan se ihminen, joka ei jää aikailemaan päätösten kanssa. Vaikka koti-Suomessa oli tiivis ystäväporukka ja huolehtiva perhe sekä lisäksi tuki ja turva urheilijankin näkökulmasta, Salmi päätti lähteä kokeilemaan vuoden vaihtoa. Jo ammattikorkean alkuajoista asti toiminut opiskelijaporukka oli puhunut yhdessä vaihtoon lähtemisestä, mutta loppujen lopuksi Salmi oli ainoa, joka uskalsi toteuttaa suunnitelmansa. “Ajattelin, että se on nyt tai ei koskaan”, Salmi tokaisi.

Vuosi oli ajatuksena pitkä aika ja myös kova paikka lähipiirille. Vaihtoon lähtö oli tavallaan kurotus tyhjän päälle, kun joutui jättämään kaiken tähän mennessä rakentaman elämän Turkuun. “Myin kaiken omaisuuden pois ja omaisuuteni mahtui pariin matkalaukkuun”, Salmi muistelee. Jo kisamatkoistakin huolesta musertunut äiti ja mahtava kaveriporukka jäivät jo valmiiksi kaipaamaan kovasti ystäväänsä, ja he viettivät unohtumattomat läksiäiset yhdessä toivottaen Salmen kohti uusia tuulia.

Hauskana käänteenä vaihdolle siinä, että lukukauden rytmitys ei osunutkaan totuttuun malliin, vaan lukukausi alkoi myöhemmin syksyllä ja sisälsi myös kuukauden lukukausiloman kevään aikana. Korona-aika ja lomat puraisivat loppujen lopuksi ison palan Saksan 10 kuukauden vaihdosta ja tähän aikavälille mahtui melkein kolmasosa ajasta lomailua Suomessa. Muutaman vaihtokuukauden aikana suunniteltu saksan kielen muisteleminen jäi myös vähäiselle, koska opintojen lisäksi tatameillakin puhuttiin vain englantia. “Ainoa, missä pääsi saksaan käsiksi oli perinteiset kauppareissut sekä paikallisilta suunnan kysyminen”, Salmi muistelee.

Tervetullut tatameille


Lähellä Salmin asuinkaupunkia sijaitsi Michael Bußmanin pitämä taekwondoseura, jonne Salmi oli enemmän kuin tervetullut mukaan. Odotuksena olikin, että Salmi saisi hyvää liikesarjakoulutusta vaihdossa ollessaan, mutta treenit osoittautuivatkin poliisilaitoksen liikuntasalin yleiseksi hikitreeniksi. “Ensimmäinen treeni sai kyllä luulot pois, kun käveltiin salin päästä päähän kuminauha jaloissa tunnin ajan”, Salmi muistelee myhäillen. Vaikkei treeneistä tullutkaan toivottua liikesarjamentorointia, harjoituksista jäi käteen paljon vinkkejä perus taekwondon treenaamiseen. “Oli mukava palata perusasioihin, kun on itse vuosia keskittynyt vain kisatreenaamiseen”, Salmi myöntää. Saksan taekwondossa on erittäin yleistä, ettei seuroilla ole niinkään omia saleja, vaan treenaamisessa käytetään hyödyksi muita liikuntasaleja. Kisamattoihin tottuneena ja jalat rakoilla Salmi totesi, että ei se matto ole menestyksen kulmakivi.

Salmi päätti hakeutua taekwondoseuraan Nürnbergiin, noin tunnin ajomatkan päästä Salmen asuinpaikkakunnasta liikesarja treenaus edelleen mielessänsä. Hän pääsi mukaan vanhan tuttavansa Patrick Lebensin ryhmäkokoonpanon kisajoukkuetreeneihin heidän valmistautuessa EM-kisoihin, mikä mahdollisti vinkkirikkaan liikesarjatreenaamisen sekä oikeanlaisen valmistautumisen kisoihin. “Olin ajanut oman autoni Saksaan, joten treenimatkan autobaana tuli erittäinkin tutuksi”, Salmi naurahtaa.

FOC Taekwondon muiden jäsenten Christian Kamphuisin sekä Olli Siltasen valmistautessa  2021 EM-kisoihin Suomessa,  Salmi sai virittäytyä Saksan ryhmän kanssa kisakuntoon. Rikkaus taekwondossa onkin siinä, että pääsee treenaamaan ja oppimaan eri ihmisten kanssa silti säilyttäen “sama kieli” kisojen säännöt tuntien. “Taekwondo on siinäkin kivaa, että sen kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja saa uusia ystäviä”, Salmi ylistää. Silti vanhaa tuttua porukkaa on ikävä. “Meidän porukassa yhdistyy outo huumori sekä luottamus siihen, että missä ikinä menemmekin, ensi kerralla kaikki sujuu entiseen malliin”, Salmi kertoo taekwondoystävistään.


Kilpailuvire saatiin pidettyä yllä pariin otteeseen ja pääsi myös osallistumaan Baijerin mestaruuskisoihin. Saksan kova taso yllätti, mutta antoi mukavaa vaihtelua edellisiin vuosiin. Salmi otettiin hyvin vastaan kisatatameilla ja hänelle järjestettiin vierailevana tähtenä oma sarja, jossa hänet julistettiin erikoispalkinnon myötä epäviralliseksi mestariksi. “Minut ihan kuulutettiin tatamille - ja tällä kertaa muussa mielessä, kuin että olisin myöhässä sarjastani”, Salmi naurahtaa.

Mestari Michael Bussmanin treeneissä. Kuva: Frans Salmen kotialbumi

Ruotsin kautta Suomen sohvalle


Jo ennen Saksaan lähtöä Salmi sai yllättävän pyynnön toisaalta - nimittäin Tukholmasta. Mudo Academy oli pyytänyt Salmia mukaan vetämään treenejä kerran kuussa. Suostumuksensa antaessa Salmi teki vaikutuksen akatemiaan ohjaustensa osalta ja näin ollen hänelle tarjottiin kasvavaan yritykseen vuoden työsopimusta markkinointipäällikkönä ja päävalmentajana. “Jokaisen taekwondon harrastajan unelma on tehdä töitä taekwondon eteen ja tässä työtarjouksessa yhdistyi sen lisäksi moni kiva asia, kuten oma koulutus”, Salmi kertoo. Päävalmentajana Salmen piti tehdä kovia päätöksiä kisailijoista sekä matkustaa paljon. Työ oli erittäin kokonaisvaltaista, mutta arvokasta kokemusta.


Taekwondon osalta Salmi sai Mudolla loistavaa työkokemusta sekä mahtavan ilmapiirin oppia ohjaajana uusia näkökulmia ja oppeja. Ruotsin vyökoevaatimukset sekä kisojen sarjaerot olivat aivan toista luokkaa ja Mudolla opittiin tarkka opus treenien ohjaamiseen sekä opetustapojen punainen lanka. “En ole koskaan osallistunut liikesarjan harrastesarjaan, joten minulla oli itselläkin oppiminen”, Salmi summaa. “Harrastajan tiesivät tasan tarkkaan, mitä heidän tulee tehdä vyökokeessa ja meidän piti tietenkin osata opettaa tekniikat. Itselleni haastavin tekijä oli opetella potkusarjat ulkoa”, hän jatkaa.

Laatu näkyi kaikessa tekemisessä ja Salmi sai muiden ohjaajien kanssa oppia paljon yhteisten harjoitusten sekä keskusteluiden myötä. “Joukkueenjohtajan kanssa tuli juteltua viikottain tuntejakin puhelimessa”, Salmi muistelee. Kaikesta huolimatta omasta valmentautumisesta ei Salmen mukaan tullut mitään ja paritreenaaminen oli mahdotonta. Salmi näkee kaikessa oppimassaan paljon hyviä puolia ja tietää nyt itse mihin fokusoitua.


Vuosi Tukholmassa antoi Salmelle paljon hyödyllistä oppia siitä mihin haluaa jatkossa keskittyä ja tähdätä elämässään. Töiden ohella kolkutteli ajatus valmistumisesta vielä vuonna -22 ja näin ollen koti-ikävän siivittämänä Salmi päätti muuttaa takaisin Suomeen maisteriopintojen perässä. “Päätin, että haluan kouluttautua maisteriksi, mutta myös suomeksi”, Salmi toteaa. Kaksi vuotta ulkomailla oli tältä erää riittävä kokemus ja nyt Salmen haaveena olisi pikkuhiljaa asettua jonnekin.


Suomeen palatessa unelma aloilleen asettumisesta ei täysin loksahtanut paikoilleen. Salmi saisi vasta kahden viikon päästä tietää, onko päässyt jatko-opiskelemaan mihinkään kolmesta eri kaupungista. Kaksi viikkoa oli pelkkää odottelua - kodittomana. Kevyt omaisuus oli helppo muuttaa paikasta toiseen, koska äidin sohvan lisäksi muutaman muunkin kaverin löhönurkka tuli testattua sohvasurffauksessa. Onnekseen paikka markkinoinnin johtamisen maisteriopintoihin aukesi, mutta ei haluamassa kaupungissa. Vaasa kutsui tutun ja turvallisen Turun sekä toisen vaihtoehdon Tampereen sijaan, mikä tuottaisi hankaluuksia treenata tulevan syksyn EM-kisoihin.  “En tiedä itkenkö vai nauranko”, Salmi toteaa. Edessä oli taas haasteena asunnon, treenipaikan ja kavereiden löytäminen. Vaikka maisteriopinnot tulevat kestämään vain kaksi vuotta, sopiva yhtälö taekwondon treenaamiseen tulee olemaan haaste. 

Partick Lebensin poomsaejoukkueen treeneissä Nünbergin Feuchtissa. Kuva: Frans Salmen kotialbumi

Taekwondosta suurin oppi

“Jos maailmalla haluaa löytää ystäviä ja ihmisiä, joiden kanssa hengata ja toimia, on pakko avata suunsa”, Salmi toteaa. Sosiaalisena ihmisenä Salmi on ollut hyvä tekemään tuttavuutta missä vain ympäristössä, mutta tuntemattomassa ympäristössä vieraalla kielellä eläminen ponnautti sosiaaliset taidot eksponentiaalisesti ylöspäin. Kontaktien luonti on isoin asia, mitä ulkomailta voi koskaan saada. Verkostoituminen auttaa saamaan ystäviä ympäri maailmaa.

Vaihdossa ollessa Salmi vietti paljon aikaa muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Samoin ohjatessa tuli löydettyä myös Ruotsista paljon uusia tuttavuuksia niin suomeksi kuin ruotsiksi. Tästä kaikesta sosiaaliperhonenkin tulee ähkyyn hyvin nopeasti. “Hankalinta on se, että kun ensin tekee ystäviä ja sitten lähtee, joutuu aina myös hyvästelemään heidät”, Salmi kertoo haikeana.

Salmi kertoo taekwondon olleen kova ydin omaan elämänkatsomukseen. “Koskaan ei tiedä, mitä eteen tulee joten kannattaa vain osata sopeutua ja toimia eteen tulevilla merkeillä”, Salmi kertoo viisaana. Kaikella on tapana järjestyä parhain päin, kunhan prosessiin luottaa ja tekee töitä järjestelyiden eteen. Kärsivällisenä ihmisenä hän myös neuvoo, ettei kannata murehtia asioista, mihin ei voi vaikuttaa, vaan keskittyy siihen mille voi itse tehdä jotain.

Suurien elämänoppien lisäksi Salmi on iloinen omasta uteliaasta ja heittäytyvästä luonteenpiirteestään. Ilman näitä, ei olisi tullut lähdettyä vaihtoon tai muutettua Lohjalta Turkuun urheilulukioon. Tänä päivänä voi olla vain kiitollinen siitä, mihin edelliset päätökset on tuonut ja mihin tulevaisuus vie uusien haasteiden eteen tullessa. “En tykkää jäädä jossittelemaan. Katsoo minne lähden seuraavaksi vaihtoon”, Salmi vitsailee.